top of page
Zoeken
  • Joop Stroes

Ik wou dat ik dit eerder had geweten!

Dat is vaak wat ik van mijn klanten hoor wanneer ik de resultaten van hun Kolbe A™ Index met ze doorneem.


En dat is ook zeker wat ik zelf dacht toen ik mijn eigen resultaten voor het eerst zag en mijn resultaten toegelicht kreeg door Kathy Kolbe zelf tijdens mijn certificering als Kolbe Consultant.

In het begin van mijn carrière heb ik gewerkt op de administratie van een autogarage. Ik had gesolliciteerd op die functie 'omdat ik graag met cijfers werkte' en een vriend die bij hetzelfde bedrijf werkte maar op een andere vestiging. Samen met mijn directe collega, waar ik overigens prima mee kon opschieten, zaten we in een ruimte.

Na niet eens zo'n heel lange tijd begon het toch te knagen. Het werk was redelijk repeterend, weinig uitdaging. Het hoogtepunt van de dag was wanneer ik de opbrengst van contant betaalde auto's naar de bank mocht brengen. Iets wat gezien de grootte van de bedragen niet zonder risico was.


Nu had ik al sinds mijn jeugd een passie voor de luchtvaart. Fokker Aircraft was eind jaren 80 een succesvol bedrijf. Ik besloot een open sollicitatie te sturen. Ik kreeg netjes een brief dat ze mijn sollicitatie hadden ontvangen en dat ze contact op zouden nemen als er een passende vacature was. 9 maanden nadat ik iedere 3 weken gebeld had of ze al een vacature hadden, belde Fokker mij dát ze een vacature hadden en of ik nog interesse had.

Om een lang verhaal kort te maken: ik werd aangenomen als bedrijfsbureau medewerker op de eindlijn van de Fokker 50. Wat een contrast met mijn vorige baan!

Tot ik voor mijzelf begon was dit de mooiste functie die ik gehad heb. Waarom? Omdat die functie alles had waardoor ik iedere dag 'on fire' was. Iedere werkdag was een feest!

Waarom? Toentertijd kon ik het verklaren omdat ik werk deed wat mijn interesse had, ik deed iets met mijn passie. Maar er was meer dat het plezier, de voldoening kon verklaren. Maar dat begreep ik pas in mei 2016 toen ik de resultaten van mijn Kolbe A™ Index uitgelegd kreeg.


De ontbrekende schakel

Maar wat was het dan wat mijn baan als bedrijfsbureau medewerker een van de mooiste functies was uit mijn carrière?

In mijn rol als bedrijfsbureau medewerker had ik een pakket onderdelen in mijn beheer waarvoor ik verantwoordelijk en er voor moest zorgen dat die op tijd op de eindlijn waren om ingebouwd te worden. Het was altijd een uitdaging om de onderdelen op tijd aanwezig te hebben.


Toen ik uitgelegd kreeg wat de resultaten van mijn Kolbe A™ assessment nu precies betekende begreep ik waarom.

Ik begreep waarom mijn functie op de administratie zo'n energievreter was. Ondanks dat ik verder leuke collega's had.

Maar vooral waarom mijn functie bij Fokker mij op het lijf geschreven was. Ik ben iemand die van nature op zijn best is wanneer ik veel afwisseling heb, ik pas mij snel aan aan de situatie. Wanneer ik een bepaald gevoel van urgentie heb, korte deadlines, wanneer ik shortcuts creëer. Wanneer ik kan brainstormen, innoveren. Geef mij een uitdaging, zeg me "ik denk dat het je niet gaat lukken" en ik zal het tegendeel bewijzen.


Behalve mijn kennis (cognitief) over en interesse voor (affectief) de luchtvaart blijkt nog een deel essentieel te zijn voor mijn succes én de voldoening in die functie. Ik kon mijn natuurlijke, instinctieve manier van handelen (conatief) daar toepassen . Ik had de vrijheid om mijzelf te zijn. In tegenstelling tot de functie op de administratie. Daar werkte ik (achteraf gezien) veel te veel tegen mijn natuur in waar ik doodongelukkig van werd. Daar liep alles via een vast patroon, weinig tot geen afwisseling en weinig tot geen deadlines en een gebrek aan uitdaging.

Iets leuk vinden, een passie hebben voor iets, en/of de kennis en ervaring van iets hebben betekent niet automatisch dat je geschikt bent voor een functie. Oók het kunnen toepassen van je conatieve talenten, je blauwdruk is minstens net zo belangrijk. Als één van die drie ontbreekt is de kans groot dat je uiteindelijk niet succesvol zult zijn.


Veel van mijn klanten hebben soortgelijke ervaringen. Ze begrijpen nu waarom sommige dingen als vanzelf gaan, dat ze bij sommige taken excelleren. En andere taken ze juist heel veel energie kosten. Waarom ze in een bepaalde functie totaal niet uit de verf kwamen terwijl ze wel de kennis en ervaring hadden, terwijl ze wel de motivatie en juiste interesse hadden.

Met de kennis over hun Kolbe A profiel zijn ze nu veel beter in staat om hun functie op een betere manier in te vullen. Om het op een manier te doen die ze meer energie en voldoening geeft. En komen ze taken tegen die tegen hun natuur in gaan kijken ze of ze taken kunnen delegeren of ruilen met iemand die die taken van nature wel ligt. En dat is niet alleen goed voor henzelf maar ook voor de productiviteit en werkplezier van het hele team.
3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page